Kortenberg een gemeente met veel groen!

Het park van de Oude Abdij 

Het Park van de Oude Abdij van Kortenberg is sinds eind 2010 publiek toegankelijk. Je kan er dan ook op elk moment van de dag tot rust komen, bijvoorbeeld op een bankje onder de oude bomen met uitzicht op het abdijgebouw of op de vijver. Of je kan van hieruit ook vertrekken voor een leuke wandeling in het Warandebos langs de buurt- en voetwegen. In de zomer kan je op het terras terecht voor een drankje en hapje. 

Natuurgebied Rotte Gaten

De Rotte Gaten is een groot broekbos vlakbij de dorpskern van Meerbeek. Het gebied bestaat uit natte bossen, ruigtes, moerassige graslanden en veenmoerassen. Het is de thuisbasis voor heel wat dieren. De ijsvogel broedt er tussen de wortels van omgevallen bomen. Bijzonder in de Rotte Gaten is ook de wijde verspreiding van de maretak. In het voorjaar wordt het gebied bontgekleurd door de prachtige voorjaarsflora.

Silsombos

Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos sloegen de handen in elkaar voor het beheer van het Silsombos in Erp-Kwerps . Sindsdien evolueerde het gebied niet alleen tot een paradijs voor fauna en flora, maar ook voor natuurliefhebbers. De kroonjuwelen van het Silsombos zijn ongetwijfeld de zeven orchideeënsoorten die er bloeien. Een orkest van nachtegalen, sprinkhaanzangers, zanglijsters en blauwborsten maken de kleurrijke natuurervaring compleet. Het Silsombos is een typisch voorbeeld van een moerasgebied. Om het wandelen te vergemakkelijken werden op verschillende plaatsen knuppelpaden aangelegd. Door het Silsombos stromen de Weesbeek, de Zuurbeek en de Molenbeek naar de meer noordelijk gelegen Dijle. Het Silsombos kan je via  drie bewegwijzerde paden verkennen. 

Kasteel de Merode en Warandebos

Het kasteel de Merode, ook Hof van Montenaken genoemd,  ligt in een prachtig gebied dichtbij het centrum van Everberg. Het bevindt zich op de plaats van een oudere waterburcht, die waarschijnlijk in de 14de eeuw werd gebouwd. De burcht was intussen geëvolueerd tot een renaissanceslot met ophaalbrug, torentjes en een neerhof en rond 1700 kwam het domein in het bezit van de familie de Mérode. Later kreeg de Franse architect F. Neuville opdracht om het kasteel grondig te verbouwen, het neerhof werd gesloopt, het waterslot bleef gedeeltelijk behouden maar kreeg een totaal nieuwe buitenarchitectuur in zandsteen.  Het kasteel en het domein is niet open voor het publiek, maar vanaf de Prinsendreef heb je een mooi uitzicht.

In het bos aan de overzijde van het kasteel werd tussen 1840 en 1850 door graaf Amaury de Merode een ijskelder gebouwd die tot de Eerste Wereldoorlog gebruikt werd. Vandaag wordt de ijskelder bewoond door verschillende soorten vleermuizen.  Aan de picknickplek kan je even uitrusten om dan van hieruit via de Warandewandeling de mooiste plekken van Everberg en Kortenberg te ontdekken. Het Warandebos is ongeveer 70 hectare groot. Door de hoogteverschillen en verscheidenheid van grond bezit het Warandebos een rijke flora. 

Grevensbos en speelbos

Het Grevensbos ligt ten zuiden van Meerbeek en sluit op Bertembos aan. De bossen zijn trouwens overal omgeven door akkerland. Door zijn hoge ligging biedt het Grevensbos heel wat schitterende vergezichten. De talrijke holle wegen zorgen ervoor dat het een zeer aantrekkelijk bos is. In Bertembos kunnen kinderen zich uitleven in de natuurlijke speeltuin  ‘Het Vossenhol’.